Počasí dnes17 °C, zítra13 °C
Úterý 22. října 2024  |  Svátek má Sabina
Bez reklam

Padělání peněz se podle ČNB v roce 2024 výrazně snížilo

Podle údajů České národní banky (ČNB) se počet zachycených padělaných bankovek a mincí v prvních třech čtvrtletích roku 2024 výrazně snížil. Celkem bylo zadrženo 1473 padělků, což představuje meziroční pokles o 59 %. Tento pokles je přičítán zvýšeným bezpečnostním opatřením a efektivnější spolupráci s policií.

V roce 2023 ČNB zadržela celkem 4305 padělaných a pozměněných bankovek a mincí, což je více než dvojnásobek oproti roku 2022. Bankovkou, která se padělala nejčastěji, byla dvoutisícikoruna, následovaná pětitisícikorunou a tisícikorunou. Zajímavým trendem je nárůst padělaných zahraničních měn, zejména eurových a dolarových bankovek, které tvoří tři pětiny všech zachycených padělků. Naopak počet padělaných korunových bankovek a mincí výrazně klesl. 

Podle ČNB většina padělků eur a dolarů jsou na vyšší úrovni než padělky českých bankovek. Členka bankovní rady ČNB Karina Kubelková dodává: „České bankovky a mince jsou velmi dobře chráněné před možností padělání a jejich ochranné prvky plní svou bezpečnostní funkci velmi dobře.“ Padělání peněz je závažným trestným činem, za který hrozí až osm let vězení, v případě organizovaných skupin až deset let.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay

Štítky Česká národní banka, peníze, mince, euro

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Padělání peněz se podle ČNB v roce 2024 výrazně snížilo  |  Finance  |  Zprávy  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.