Počasí dnes14 °C, zítra13 °C
Neděle 13. října 2024  |  Svátek má Renáta
Bez reklam

Ztráta práce už není tabu: Lidé na síti LinkedIn hrdě hlásí, že zoufale hledají práci

Ztráta zaměstnání byla dříve vnímána jako stigma, ale dnes se čím dál více lidí otevřeně hlásí k tomu, že zoufale hledají novou práci. Na sociální síti LinkedIn se šíří nový trend, kdy uživatelé, kteří jsou bez práce a aktivně hledají novou příležitost, přidávají do svého profilu nový banner s nápisem „#Desperate“, tedy „#Zoufalý“.

Autorkou tohoto odvážného symbolu je Courtney Summer Myers, která ho vytvořila po té, co přišla o práci jako grafická designérka. „LinkedIn je platforma určená k vytváření sítí a spojování lidí. Tak proč bychom neměli požádat o pomoc, když ji potřebujeme?“ řekla Myers magazínu Fortune. Sama byla propuštěna v listopadu a od té doby posílá až 30 žádostí o práci denně, ale zatím bez výsledku. Právě frustrace z neúspěšného hledání ji přivedla k vytvoření zmíněného banneru, který si nyní osvojila celá řada dalších „zoufalých“ žadatelů o práci.

Jednou z nich je i 22letá ilustrátorka a designérka Hanna McFadyn, která na LinkedIn přidala svou aktualizovanou profilovou fotku s bannerem „#Desperate“. McFadyn po odchodu ze své předchozí práce každý den posílá přibližně 20 žádostí, ale odpovědí od zaměstnavatelů se jí dostává jen zřídka. A když už odpoví, dostane sice komplimenty, ale nabídka práce nepřijde. Pro Fortune uvedla, že by ráda našla práci, kde by se mohla učit od zkušenějších kolegů a vydělat si na základní životní náklady.

Jedním z problémů, na který naráží, je také netransparentnost ohledně mezd. „Mnoho firem v inzerátech ani neuvádí mzdu,“ říká Hanna, která žije ve Skotsku. „Bydlím s rodiči, ale kdybych měla vlastní byt, mohla bych mít nájem, který bych musela platit. Mám účty za telefon, takže bych opravdu potřebovala znát platové podmínky, ale to se často nedozvíte.“

Myersin příspěvek, kterým svou iniciativu na LinkedIn odstartovala, získal více než 400 000 reakcí a vyvolal smíšené ohlasy. Někteří lidé ji podporují a vyjadřují jí soucit, zatímco jiní varují, že přílišná zoufalost může být pro zaměstnavatele varovným signálem. Tento názor zastávají i někteří náboráři, kteří dříve upozorňovali na to, že uchazeči, kteří působí příliš dychtivě, mohou být přehlíženi.

Změna v přístupu k nezaměstnanosti a hledání práce na sociálních sítích odráží širší kulturní posun. Transparentnost, otevřenost a odvaha přiznat vlastní situaci se stávají normou, která nejenže bourá staré mýty, ale může do budoucna změnit i způsob, jakým zaměstnavatelé hledají nové talenty.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay

Štítky LinkedIn, práce, mzda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ztráta práce už není tabu: Lidé na síti LinkedIn hrdě hlásí, že zoufale hledají práci  |  Finance  |  Zprávy  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.