Počasí dnes12 °C, zítra13 °C
Pátek 11. října 2024  |  Svátek má Andrej
Bez reklam

Zamíří Česko mezi elitu EU? Nová strategie má dostat ekonomiku do top 10 do roku 2040

Vláda schválila novou Hospodářskou strategii, která má za cíl posílit ekonomiku České republiky. Tato strategie, nazvaná Česko do top 10, si klade za cíl dostat do roku 2040 Českou republiku mezi deset zemí Evropské unie s nejvyšším HDP na obyvatele. Plán zahrnuje různé iniciativy zaměřené na podporu rozvoje lidského kapitálu, inovací, zvýšení konkurenceschopnosti a zlepšení podnikatelského prostředí.

Ministr průmyslu a obchodu Lukáš Vlček dodává: „Česko se v posledních desetiletích díky své tvrdé práci úspěšně zařadilo mezi stabilní tržní ekonomiky Evropské unie. Nyní před sebou máme další velký úkol. Posunout českou ekonomiku ještě dál a vytvořit takové podmínky, které budou přinášet vyšší zisky. S tím nám pomůže nová Hospodářská strategie, která nezůstane jen dalším nenaplněným dokumentem, ale od prvního dne ve funkci pracuji na jejím zavádění do praxe. Spolu s odborníky jsme připravili 150 opatření, která pomohou Česko posunout mezi 10 nejvýkonnějších ekonomik Evropské unie podle výše HDP na obyvatele.“

Součástí strategie je také Národní polovodičová strategie, která má za cíl ztrojnásobit velikost polovodičového sektoru v ČR do roku 2029. Tento plán je v souladu s evropským cílem zvýšit výrobu polovodičů a snížit závislost na dovozu z jiných zemí. Polovodiče jsou klíčovou součástí moderních technologií.

Dalším důležitým krokem vlády je schválení návrhu novely zákona o obalech, která zavádí zálohový systém pro plastové lahve a plechovky. Tento systém má za cíl zvýšit kvalitu recyklace a snížit množství odpadu, který končí na skládkách. Spotřebitelé budou moci vracet použité obaly do sběrných míst a získat zpět zálohu, kterou zaplatili při nákupu.

Vláda také přijala opatření na pomoc oblastem postiženým povodněmi, včetně prodloužení stavu nebezpečí a zavedení nových dotačních programů. Tyto programy mají pomoci s odstraňováním následků povodní a obnovou postižených oblastí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vláda ČR

Štítky strategie, Česko, Evropská unie, ekonomika, Lukáš Vlček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zamíří Česko mezi elitu EU? Nová strategie má dostat ekonomiku do top 10 do roku 2040  |  Ekonomika  |  Zprávy  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.