Počasí dnes12 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 3. října 2024  |  Svátek má Bohumil
Bez reklam

Elektronizace zdravotnictví za 600 milionů: Ministerstvo schválilo 20 nových projektů

Ministerstvo zdravotnictví uzavřelo smlouvy na elektronizaci zdravotnictví v hodnotě 600 milionů korun. Jedná se o realizaci 20 projektů, mezi nimiž jsou například elektronické žádanky nebo aplikace EZKarta. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek oznámil, že projekty budou připraveny k testování v roce 2025 a plně funkční do července 2026, kdy je také termín pro jejich financování z evropských fondů. Novela zákona o elektronizaci zdravotnictví by měla vstoupit v platnost od ledna 2026.

Na zasedání vlády dne 2. října byla schválena novela zákona o elektronizaci zdravotnictví, která významně modernizuje zdravotní péči a zjednoduší přístup ke zdravotním informacím. Novela zahrnuje klíčové digitalizační projekty, jež usnadní správu zdravotních dat pro pacienty i zdravotníky a zlepší efektivitu celého systému. Přípravy postupují dle kontrolovaného harmonogramu.

Premiér Petr Fiala vyzdvihl schválení novely jako klíčový krok ke zlepšení zdravotní péče. „Schválení novely vládou je velkým úspěchem, jelikož elektronizace zdravotnictví je jednou z mých hlavních priorit. Nyní nás čeká diskuze v parlamentu. Finálním schválením novely to však nezačíná, řada kroků již byla podniknuta a jsou naplánovány další fáze. Vše bylo řádně vysoutěženo, pilotní projekty postupně realizujeme a v létě 2026 budou všechny systémy elektronického zdravotnictví funkční,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek v tiskové zprávě. Ministr také reagoval na kritiku, že elektronizace zdravotnictví postupuje pomalu, a dodal, že původní zákon z roku 2021 nebyl ideální.

Žádanky poputují přímo do systémů

Elektronické systémy zajistí automatické nahrávání žádanek přímo do informačních systémů nemocnic a lékařů. Papírová forma dokumentů zůstane zachována, ale elektronické zpracování bude povinné, podobně jako tomu bylo s elektronickými recepty od roku 2018.  Novela zákona zavádí nové prvky, jako je sdílený zdravotní záznam pacienta s údaji o krevní skupině, alergiích či užívaných lécích, což využijí například záchranné služby a praktičtí lékaři. 

Aplikace EZKarta, která nahradila covidovou aplikaci Tečka, se bude rozšiřovat o další funkce, včetně záznamů o očkování. Mezi další digitalizační projekty patří standardy zdravotnické dokumentace a propouštěcí zprávy či seznam dříve vyslovených přání, tedy evidence nesouhlasů s oživováním nebo darováním orgánů.

„Elektronizace zdravotnictví je nezbytným krokem pro budoucnost našeho zdravotnického systému, proto jsme i v uplynulém roce a půl vytvořili v první fázi Národní centrum elektronického zdravotnictví, které má projekty digitalizace zdravotnictví na starosti. Nyní postupně zahajujeme realizaci pilotních projektů digitalizace zdravotnictví, abychom je otestovali v provozu a vyladili případná slabá místa. Do konce roku 2025 zrealizujeme všechny pilotní projekty,“ dodal Petr Foltýn, ředitel Národního centra elektronického zdravotnictví.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vláda ČR

Štítky zdravotnictví, Vlastimil Válek, Petr Fiala, vláda, digitalizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Elektronizace zdravotnictví za 600 milionů: Ministerstvo schválilo 20 nových projektů  |  Politika  |  Byznys  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.