Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Evropská komise 2024: Jaké země si pojistily vliv v klíčových oblastech?

Tento týden představila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen nové složení Evropské komise. Významné pozice místopředsedů obsadily klíčové osobnosti z několika členských států. Ursula von der Leyen z Německa nadále zůstává předsedkyní Komise. 

Kaja Kallas z Estonska získala roli místopředsedkyně a vysoké představitelky pro zahraniční a bezpečnostní politiku. Francii bude reprezentovat Stéphane Séjourné jako výkonný místopředseda pro prosperitu a průmyslovou strategii. Henna Virkkunen z Finska se stala výkonnou místopředsedkyní pro technologickou suverenitu, bezpečnost a demokracii. Itálii zastupuje Raffaele Fitto jako výkonný místopředseda pro soudržnost a reformy. Španělsko dosáhlo úspěchu s Teresou Riberou, která bude výkonnou místopředsedkyní pro čistý, spravedlivý a konkurenceschopný přechod. Rumunsko reprezentuje Roxana Mînzatu jako výkonná místopředsedkyně pro lidi, dovednosti a připravenost.

Belgii bude zastupovat Hadja Lahbib, která získala portfolio připravenosti, krizového řízení a rovnosti. Bulharsko reprezentuje Ekaterina Zaharieva jako komisařka pro startupy, výzkum a inovace. Chorvatsko bude nadále zastupovat Dubravka Šuica, která si udržela portfolio zaměřené na Středomoří. Českou republiku bude zastupovat Jozef Síkela s portfoliem mezinárodního partnerství, což je považováno za zklamání, protože se očekávalo prestižnější portfolio.

Dánsko získalo silnou pozici díky Danu Jørgensenovi, který bude komisařem pro energetiku a bydlení. Řecko získalo portfolio udržitelné dopravy a cestovního ruchu v osobě Apostolose Tzitzikostase. Maďarsko bude mít pod správou zdraví a ochranu zvířat, které povede Olivér Várhelyi. Irsko si zajistilo portfolio demokracie, spravedlnosti a právního státu, které bude řídit Michael McGrath.

Lotyšsko posílilo svou pozici díky Valdisovi Dombrovskisovi, který bude mít na starosti ekonomiku, produktivitu, implementaci a zjednodušení. Litva získala významné portfolio obrany a vesmíru, které povede Andrius Kubilius. Polsko bude zastupovat Piotr Serafin jako komisař pro rozpočet, boj proti podvodům a veřejnou administraci.

Lucembursko si zajistilo portfolio zemědělství a potravin, které bude řídit Christophe Hansen. Malta získala komisaře pro mezigenerační spravedlnost, kulturu a sport, kterým se stal Glenn Micallef. Nizozemsko bude zastupovat Wopke Hoekstra jako komisař pro klima, nulové emise a čistý růst. Portugalsko reprezentuje Maria Luís Albuquerque, která povede finanční služby.

Rakousko bude zastupovat Magnus Brunner jako komisař pro vnitřní záležitosti a migraci. Slovensko si navzdory neshodám mezi Bruselem a Bratislavou zajistilo silný mandát, když Maroš Šefčovič získal post komisaře pro obchod, ekonomickou bezpečnost, mezivládní vztahy a transparentnost. Slovinsko reprezentuje Marta Kos, která bude komisařkou pro rozšíření. Švédsko bude zastupovat Jessika Roswall, která povede portfolio životního prostředí, vodní odolnosti a konkurenční cirkulární ekonomiky. Kypr bude zastupovat Costas Kadis jako komisař pro rybolov a oceány, zajišťující správu a ochranu mořských zdrojů.

Kandidáti na komisaře procházejí slyšeními před parlamentními výbory, které hodnotí jejich odbornost a posílají hodnocení předsedovi Evropského parlamentu. Po schválení sboru komisařů Parlamentem je Evropská rada formálně jmenuje kvalifikovanou většinou, čímž komisaři získají svůj mandát k zahájení práce.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Wikimedia Commons, Stephane Mignon

Štítky Evropská komise, Ursula von der Leyeno, EU

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Evropská komise 2024: Jaké země si pojistily vliv v klíčových oblastech?  |  Politika  |  Byznys  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.