Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

Soudní bitva o mediální impérium Ruperta Murdocha: Rodinný konflikt o miliardy

V USA tento týden započala soudní bitva, která rozhodne o budoucnosti mediálního impéria Ruperta Murdocha a rodinného trustu v hodnotě 19,6 miliardy dolarů (zhruba 444,5 miliardy Kč). Tento spor postaví 93letého magnáta proti třem jeho nejstarším dětem ve snaze získat kontrolu nad akciemi s hlasovacím právem a mocí řídit společnosti News Corp a Fox News po jeho smrti. Informoval o tom server BBC.

Murdoch údajně plánoval upravit rodinný trust vytvořený v roce 1999 tak, aby jeho syn Lachlan mohl převzít kontrolu bez zásahů svých sourozenců Prudence, Elisabeth a Jamese. 

Murdoch, který byl pětkrát ženatý, má kromě svých nejstarších dětí také dvě mladší dcery, Grace a Chloe, které však podle podmínek trustu nemají žádná hlasovací práva. Mediální magnát začal v 60. letech budovat své globální mediální impérium, které dnes zahrnuje vlivné tituly, jako jsou britské noviny The Times a The Sun nebo americký Wall Street Journal. Prostřednictvím Fox News má rovněž výrazný vliv na politiku a veřejné mínění.

Murdoch dlouhodobě připravoval své syny, zejména Lachlana a Jamese, aby po něm převzali vedení. Novinář Andrew Neil v dokumentu The Rise of the Murdoch Dynasty uvedl, že Murdoch vždy kladl důraz na vytvoření rodinné dynastie. V roce 1999 byl založen rodinný trust, který měl do značné míry určit, jakým způsobem bude probíhat nástupnictví ve vedení firem.

Trust dává rodině osm hlasů, které mohou být použity k ovlivnění rozhodnutí ve vedení společností News Corp a Fox News. V současné době má Murdoch kontrolu nad čtyřmi z těchto hlasů, zatímco jeho nejstarší děti spravují každý jeden hlas. Dohoda stanovuje, že po jeho smrti budou Murdochovy hlasy rozděleny rovným dílem mezi jeho čtyři nejstarší potomky.

Nicméně rozdílné názory a politické postoje vedly k rozkolu uvnitř rodiny. Murdoch nedávno odstoupil z funkcí předsedy ve Fox a News Corp ve prospěch Lachlana, který údajně sdílí otcovy pravicové názory. Tento krok však přiměl Jamese, Elisabeth a Prudence, aby se spojili a „bojovali zpět".

Soudní řízení, které má rozhodnout o budoucnosti rodinného trustu, probíhá v soudní síni okresu Washoe v Renu, stát Nevada. Konflikt mezi Murdochem a jeho dětmi může mít zásadní dopad na budoucnost jednoho z největších světových mediálních impérií.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Wikimedia Commons, David Shankbone

Štítky Rupert Murdoch, News Corp, Fox News, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soudní bitva o mediální impérium Ruperta Murdocha: Rodinný konflikt o miliardy  |  Politika  |  Byznys  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.