Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Pondělí 23. září 2024  |  Svátek má Berta
Bez reklam

Hypoteční boom v srpnu 2024: Rekordní nárůst úvěrů a sazby pod 5 %

Jak vyplývá z údajů ČBA Hypomonitoru, letošní léto bylo pro český hypoteční trh mimořádně příznivé. Banky a stavební spořitelny v srpnu poskytly hypoteční úvěry za celkem 32,4 mld. Kč, což představuje meziroční nárůst o 130 %. Tento objem je největší od ledna 2022 a navazuje na silný červenec, kdy objem hypoték meziročně vzrostl o 109 %.

Jedním z hlavních důvodů tohoto růstu je pokles úrokových sazeb pod pět procent. V srpnu průměrná úroková sazba u nově poskytnutých hypotečních úvěrů klesla na 4,98 % z červencových 5,07 %, což je nejnižší hodnota za více než dva roky. Tento pokles odráží vývoj tržních úrokových sazeb delších splatností, které byly nejnižší v letošním roce.

Zájem o hypotéky je letos opět velmi vysoký, což potvrzují aktuální statistiky. V srpnu dosáhl objem nově poskytnutých hypoték bez refinancování 25,7 mld. Kč, což představuje nárůst o 31 % oproti červencovým 19,6 mld. Kč. Průměrná výše hypotéky v srpnu vzrostla na 3,95 mil. Kč. Tento růst je dán mimo jiné zmírněním makroobezřetnostních příjmových limitů ze strany ČNB a vyššími cenami nemovitostí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay

Štítky hypoteční úvěr, úroková sazba, úvěr, Česká národní banka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hypoteční boom v srpnu 2024: Rekordní nárůst úvěrů a sazby pod 5 %  |  Ekonomika  |  Byznys  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.