Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Úterý 8. října 2024  |  Svátek má Věra
Bez reklam

Prezident jmenoval do funkcí nové ministry Vlčka a Kulhánka

Obměna vlády je kompletní. Prezident Petr Pavel dnes ráno jmenoval na Pražském hradě nové ministry, kterými jsou Petr Kulhánek (za STAN), jenž bude zastávat funkci ministra pro místní rozvoj, a Lukáš Vlček (STAN), který usedne do Strakovy akademie jako ministr průmyslu a obchodu. Na konci týdne bez náhrady skončí také ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty).

Kulhánek přebírá Ministerstvo pro místní rozvoj po Ivanu Bartošovi (Piráti), kterého premiér Petr Fiala (ODS) odvolal po problémech s digitalizací stavebního řízení. Vlček ve vládě nahrazuje Jozefa Síkelu (STAN), který by se měl stát českým eurokomisařem.

Prezident ve svém projevu požádal opozici, aby konstruktivně přistupovala k vládním opatřením nutným k dokončení hlavních projektů. „Jsou před vámi oběma úkoly, které jsou mimořádně důležité pro tuto zemi a pro její občany, ať už je to dokončení tendru na dostavbu jaderných bloků elektrárny v Dukovanech nebo ať je to již zmíněná digitalizace stavebního řízení, ale především obnova území poničeného nedávnými povodněmi. To jsou věci, které určitě budou stát v popředí vaší pozornosti. Času na to je málo, ten poslední rok mnoho možností pro uplatnění velkých vizí nedává. Na druhou stranu úkoly, které máte, jsou jasně definované," řekl prezident Petr Pavel.

Prezident Pavel v pondělí přijal Síkelovu demisi a k 11. říjnu skončí také ministr pro legislativu Šalomoun. Premiér Fiala jeho pozici nehodlá obsazovat a jeho agendu převezme ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pražský hrad

Štítky Petr Fiala, Petr Pavel, Petr Kulhánek, vláda, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Jozef Síkela, Starostové a nezávislí, Lukáš Vlček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prezident jmenoval do funkcí nové ministry Vlčka a Kulhánka  |  Politika  |  Zprávy  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.