Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Středa 25. září 2024  |  Svátek má Zlata
Bez reklam

Vládu pravděpodobně čeká restrukturalizace, jak by mohla vypadat?

Vláda Petra Fialy (ODS) zažívá turbulentní časy. Po oznámení premiéra o odvolání Ivana Bartoše (Piráti) z vlády svolali Piráti konferenci, na které se vůči tomuto kroku razantně ohradili a označili to za podraz. Přestože Fiala řekl, že si přeje pokračování ministrů za Piráty Jana Lipavského a Michala Šalamouna, další setrvání pirátské strany ve vládě je velmi nepravděpodobné. Právě Šalamoun na tiskové konferenci oznámil, že vláda ve stávajícím koaličním formátu končí. Nabízí se tedy restrukturalizace kabinetu v posledním roku jeho vládnutí.

Vláda má většinu 108 mandátů, případný odchod čtyř poslanců za Piráty by tedy stále neznamenal ztráty vládní většiny. Ohrozit vládu by mohl odchod hnutí STAN, nicméně podle vyjádření předsedy hnutí a ministra vnitra Víta Rakušana taková možnost není pravděpodobná. „Já věřím, že ve vládě zůstane celá koalice PirStan,” napsal Rakušan na X a vyzval k obecnému klidu. Podle Aleše Michala, politologa z Institutu politologických studií, je však šance na setrvání Pirátů ve vládě prakticky nulová. „Piráti vzápětí po odvolání Bartoše začali připravovat hlasování a z výsledků jeho přípravné fáze je jasné, že uvnitř strany má drtivou podporu odchod z vlády,” řekl Michal serveru Trade-off.

K odchodu STAN z vlády nebudou vyzývat ani Piráti. „Žádné výzvy k odchodu z vlády jim předkládat nemíním, naše motto "společně do vlády, společně do opozice" platilo před 3 lety, kdy se vstup vyjednával. Nyní je situace jiná,” uvedl na sítích Ivan Bartoš před společným jednáním obou partají. 

(Staro)nové tváře ve Strakově akademii

Současná situace, která je však velice dynamická, tak vypadá na blížíci se restrukturalizaci vlády, kdy je ve hře několik variant. První otázkou je post ministra zahraničí. Současný pirátský ministr Jan Lipavský však již novinářům řekl, že svoji demisi spojí rovnou i s odchodem ze strany. „Jan Lipavský si už začal připravovat půdu pro svoje setrvání,” hodnotí jeho vyjádření Michal. Podle informací Trade-off měl Lipavský obdržet nabídku od TOP 09.

Tím hlavním otazníkem je Ministerstvo pro místní rozvoj, kterému nyní šéfuje předseda Pirátů Ivan Bartoš. Možní kandidáti na toto křeslo jsou podle informací Trade-off současný místopředseda Sněmovny Jan Skopeček a také poslanec Jiří Havránek (oba ODS), který je členem Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj a agendě se dlouhodobě věnuje nejen na půdě sněmovny. Otázkou pak zůstává, zda třetí pozice, ministr pro legislativu, po restrukturalizaci vlády přetrvá, nebo se zruší. 

Důležitá nyní bude domluva mezi Petrem Fialou a Vítem Rakušanem. Právě druhý jmenovaný muž může z krize vzejít jako vítěz. „Pokud si to nepokazí nějakou zbrklou komunikací, vítězem může být zejména hnutí STAN. Má totiž příležitost stylizovat se do role rozhodčího, mírotvůrce, který bude situaci uvnitř vládní koalice uklidňovat,” hodnotí Michal.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vláda ČR

Štítky vláda, Starostové a nezávislí, Česká pirátská strana, Ivan Bartoš, Jan Lipavský, ODS, Petr Fiala, Piráti a Starostové, TOP 09, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vládu pravděpodobně čeká restrukturalizace, jak by mohla vypadat?  |  Politika  |  Byznys  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.