Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Pondělí 23. září 2024  |  Svátek má Berta
Bez reklam

Vedení Pirátů včetně předsedy Bartoše hromadně rezignuje po volebním debaklu

Republikové předsednictvo Pirátů rezignuje na své funkce po neúspěchu v krajských a senátních volbách, kde strana obhájila pouze tři ze svých původních 99 zastupitelů. Kromě předsedy Ivana Bartoše se svého postu vzdává také místopředsedkyně a poslankyně Klára Kocmanová, europoslankyně Markéta Gregorová a zastupitelka obce Krnsko Dominika Poživilová Michailidu. Místopředsedkyně Jana Holomčík Leitnerová podala rezignaci již dříve během dnešního dne a ve vedení skončí k 30. září.

Stávající předsednictvo bylo zvoleno v lednu tohoto roku. Piráti si nové vedení zvolí 9. listopadu 2024. Předseda Ivan Bartoš, který stál v čele strany téměř 15 let, se k rezignaci vyjádřil slovy: „Vedl jsem Pirátskou stranu bezmála 15 let a od té doby jsme od party dobrovolníků došli až do českého a Evropského parlamentu a do vlády.“

Bartošova rezignace vyvolala různé reakce uvnitř i vně strany. Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský, který je rovněž členem Pirátů, ostře kritizoval současné směřování strany. „Piráti se musí zbavit komoušů a ultralevičáků. A vypnout fórum. Není možné, aby členská základna progresivní a liberální strany nebyla schopna přistoupit na jakékoli reformy,“ prohlásil Lipavský, který však podle webového portálu Novinky kandidaturu na post předsedy vyloučil s tím, že má příliš práce ve své ministerské funkci.

Premiér Petr Fiala rovněž reagoval na Bartošovu rezignaci a uvedl, že tento krok respektuje a bude s ním jednat o dalším postupu, čímž naznačil, že další vývoj ve vedení Pirátů může ovlivnit i spolupráci ve vládě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pirátská strana

Štítky Ivan Bartoš, Česká pirátská strana, Jan Lipavský, Petr Fiala, Evropský parlament, vláda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedení Pirátů včetně předsedy Bartoše hromadně rezignuje po volebním debaklu  |  Politika  |  Byznys  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.