Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Fed snížil úrokové sazby poprvé po čtyřech letech, další poklesy mohou následovat

Americká centrální banka snížila úrokové sazby poprvé po více než čtyřech letech, a to výrazněji než obvykle. Federální rezervní systém (Fed) snížil hlavní úrokovou sazbu o 0,5 procentního bodu, což znamená nové rozpětí 4,75 % až 5 %. Podle šéfa Fedu, Jeroma Powella, je tento krok „silný", ale potřebný vzhledem k mírnému zpomalování růstu cen a rostoucím obavám na trhu práce. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Pro americké dlužníky, kteří se museli vyrovnat s nejvyššími úrokovými sazbami za posledních více než dvacet let, to přináší úlevu. Snížení sazeb je větší, než analytici předpovídali ještě před týdnem, a Fed navíc signalizoval, že by do konce roku mohla sazba klesnout o dalšího půl procentního bodu.

Powell uvedl, že agresivní opatření bylo zaměřeno na to, aby vysoké náklady na půjčky, které byly zavedeny v boji proti inflaci, nezpůsobily škody americké ekonomice. „Trh práce je silný a my to chceme zachovat," řekl Powell. Tento krok Fedu přichází po obdobných snižováních sazeb v Evropě, Velké Británii a Kanadě, kde bylo očekáváno podobné opatření.

Fed začal prudce zvyšovat úrokové sazby v roce 2022, aby ochladil ekonomiku a stabilizoval ceny, které tehdy rostly nejrychleji od 80. let. Tento krok se projevil vyššími náklady na hypotéky, půjčky na auta a další dluhy, což mělo za cíl omezit výdaje a zmírnit inflační tlak. S klesající inflací se však objevily obavy z negativních dopadů vysokých sazeb na širší ekonomiku.

Míra nezaměstnanosti v USA vzrostla z 3,7 % na začátku roku na 4,2 %. Fed nyní očekává, že inflace bude klesat rychleji, ale nezaměstnanost se zvýší více, než předpovídal v červnu. Do konce roku 2024 by mohla nezaměstnanost dosáhnout 4,4 %.

Jerome Powell přivítal určité ochlazení na pracovním trhu, který byl loni přehřátý, ale odmítl, že by Fed měl obavy ze začátku vážnějšího poklesu. „V současné době nevidím nic, co by naznačovalo, že je pravděpodobnost recese zvýšená,“ uvedl.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Wikimedia Commons, Federalreserve

Štítky Federální rezervní systém, úroková sazba, Jerome Powell, inflace, ekonomika, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fed snížil úrokové sazby poprvé po čtyřech letech, další poklesy mohou následovat  |  Ekonomika  |  Byznys  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.