Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Průměrná doba starobní penze se prodloužila, meziročně o 25 dnů

Doba, kterou lidé tráví ve starobním důchodu, se loni dále prodlužovala, meziročně o 25 dnů. V průměru trvala 24,62 roku, u mužů se pak v minulém roce penze protáhla v průměru o 51 dnů. Vyplývá to z nové statistické důchodové ročenky České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Život v Česku se prodlužuje a lidé tak v loňském roce strávili ve starobní penzi o 25 dnů déle než v roce 2022. Dle údajů se v posledním půl století doba v důchodu více než zdvojnásobila, ve srovnání se začátkem tisíciletí je delší přibližně o čtyři roky.

Dle nové statistické ročenky trvá starobní penze mužů v průměru 19,47 roku, u žen pak 28,57 roku. Celkově se v Česku doba odpočinku dostala na průměrnou hodnotu 24,62 roku. Ačkoli ženy tráví v důchodu déle času, ve srovnání s rokem 2022 se jejich důchod v průměru zkrátil přibližně o pět dnů. Naproti tomu mužům se doba odpočinku protáhla asi o 51 dnů.

Každoroční prodlužování doby strávené ve starobní penzi je dlouhodobým trendem, meziročně se zkrátila jen jednou, a to před třemi lety, kdy mezi lety 2020 a 2021 klesla v průměru o sedm měsíců. Tato hodnota byla důsledkem covidové epidemie.

Opačný vliv na prodlužování doby v penzi má odsouvání důchodového věku. Ten každoročně roste u mužů o dva měsíce, u žen obvykle o čtyři měsíce. Na hodnotu 65 let se dostane pravděpodobně v příštím desetiletí, s navyšováním počítá i vládní důchodová reforma. Dle nového návrhu by se měla věková hranice zvedat každý rok o jeden měsíc.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay

Štítky starobní důchod, Česko, Česká správa sociálního zabezpečení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Průměrná doba starobní penze se prodloužila, meziročně o 25 dnů  |  Ekonomika  |  Byznys  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.