Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Trh práce oslabuje, ale nepadá. Americká ekonomika vytvořila v srpnu 142 000 pracovních míst

Podle dat zveřejněných americkým Úřadem pro statistiku práce bylo minulý měsíc v USA vytvořeno odhadem 142 000 pracovních míst, což je výrazně lepší výsledek než červencový nízký počet, který byl revidován z 114 000 na 89 000. Míra nezaměstnanosti klesla z 4,3 % na 4,2 %.

Očekávání ekonomů předpovídala čistý přírůstek 160 000 pracovních míst a pokles nezaměstnanosti na 4,2 %, což potvrzují odhady agentury FactSet.

Srpnový přírůstek pracovních míst odpovídá trendu růstu v uplynulých třech měsících, ale je výrazně nižší než průměrný měsíční nárůst 202 000 pracovních míst za posledních 12 měsíců.

Americký pracovní trh se v uplynulém roce výrazně ochladil, což bylo očekávaným vývojem, jelikož se poptávka a nabídka práce vrací do rovnováhy po otřesech způsobených pandemií Covid-19. Nicméně, v posledních měsících rostou obavy, že se růst pracovních míst nejen zpomaluje, ale dokonce zhoršuje.

S inflací, která je již téměř pod kontrolou a klesá podle očekávání, se Federální rezervní systém (Fed) nyní soustředí na trh práce, což je druhá část jeho dvojího mandátu. Růst pracovních míst se zpomalil, ale objevily se náznaky, že trh práce slábne pod tíhou 23 let vysokých úrokových sazeb. Zasedání americké centrální banky zaměřené na měnovou politiku proběhne 17. a 18. září. Podle analytiků by na něm Fed mohl snížit základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na rozmezí 5 až 5,25 procenta

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay

Štítky USA, trh práce, Federální rezervní systém

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trh práce oslabuje, ale nepadá. Americká ekonomika vytvořila v srpnu 142 000 pracovních míst  |  Ekonomika  |  Byznys  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.