Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Státní zaměstnanci se dočkají zvýšení platů, zaměstnavatelé mají obavy

Vláda potěšila zaměstnance, ale firmy už méně. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) ve středu na tripartitním jednání oznámil, že na platy státních zaměstnanců půjde o 8 % více prostředků než letos. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula ocenil tento krok jako významný posun a otevření dveří pro další jednání.

Odbory a vláda se znovu sejdou v průběhu následujících dvou týdnů, aby projednaly konkrétní rozdělení prostředků na platy. Odbory původně očekávaly zvýšení platů již od tohoto měsíce, ale dohoda se zkomplikovala kvůli rozdílným návrhům vlády. Vláda nakonec slíbila zvýšení platů s Novým rokem, ale v návrhu státního rozpočtu byl celkový objem nižší, což ministr financí vysvětlil nedostatkem času na zapracování změn.

Zaměstnavatelé vyjádřili obavy, že zvýšením by platy ve veřejné sféře mohly překročit úroveň mezd v soukromém sektoru, což by mohlo mít negativní dopad na ekonomiku. Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj varoval, že ekonomika neroste dostatečně rychle na pokrytí takového zvýšení platů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay

Štítky platy, Zbyněk Stanjura, tripartita, ekonomika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Státní zaměstnanci se dočkají zvýšení platů, zaměstnavatelé mají obavy  |  Ekonomika  |  Byznys  |  Trade-off – ekonomické zpravodajství

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.